Barış Çiçeği Spathiphyllum 30 Cm
Literatürdeki bilimsel ismi spathiphyllum wallisii’dir. tür olarak yelken çiçeği grubunda yer almaktadır. Hayatımda gördüğüm en duyarlı bitki budur diyebilirim. her şeyden çok çabuk etkilenir olumlu/olumsuz, su ve vitamin verildikten hemen sonra yapraklarının hareket ettiğini göreceksiniz. biraz susuz bırakılırsa veya cereyanda kaldığında da hemen memnuniyetsizliğini gösterecektir. görünüş ve renk tonu itibariyle çok asil ve özel olan bu çiçeği kesinlikle öneriyorum. ayrıca hediye için kararsızlık yaşayan kişiler için de iyi bir alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.
BARIŞ ÇİÇEĞİ (SPATIFILYUM), YELKEN ÇİÇEĞİ YETİŞTİRMEK VE PÜF NOKTALARI
Barış Çiçeği (Spatifilyum), Yelken Çiçeği Yetiştirmek ve Püf Noktaları
Evlerde ve ofislerde yetiştirmek için en uygun çiçekli bitkilerden biri olan spati güzel ve beyaz olan çiçeği ile ünlüdür.İsmini barış çiçeği veya yelken çiçeği olarak bildiğimiz Spathiphyllum, parlak ve canlı yaprakları, zarif beyaz çiçekleri ile ev ortamına adeta ışıltı katar.
Barış Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?
Spathiphyllum çok hassas bir bitkidir. Bakımının doğru ve zamanında yapılması, mevsimsel değişikliklerden muhafaza edilmesi gerekir.
Barış Çiçeği’nin havayı temizleyici etkisi vardır. Bu yüzden evler için oldukça faydalı bir bitkidir.
Barış Çiçeği Nasıl Ortam ve Işık İster?
Spathiphyllum, direkt güneş ışığında bulundurulmamalıdır. Direkt güneşten temas, aydınlık ortamda daha hızlı ve sağlıklı büyür.
Spathiphyllum bitkisinin uygun ortam sıcaklığı 10-28 derece arasıdır. Sıcak havalarda bitkinin toprağı sürekli nemli tutulmalıdır.
Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki dolaylı ışıklardan da yararlanabilir.
Güneş ışığını gören kısımlar ışığa doğru bir eğilimde bulunur. Bu eğilmeleri engellemek için çiçeğin gölgede kalan kısımlarını belirli aralıklarla değiştirmeliyiz.
Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakmak çiçeğin yapraklarına, çiçeğine ve köklerine zararlıdır.
Hava akımlarından kolay etkilenen spati bitkisini bu etkiden korunmalıdır.
Barış Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?
Spathiphyllum, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Eğer bu dönemde çiçek açmıyorsa çok fazla güneş ışığı almamış demektir.
Spati bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer.
Barış Çiçeği Nasıl Sulanmalıdır?
Barış Çiçeği, toprak nemini tamamen kaybetmeden bol su ile sulanmalıdır. Yaprakları püskürtme yöntemiyle ara ara sulamak da barış çiçeğinin yaprakları ve çiçekleri için faydalıdır.
Çiçeklenmesini istediğiniz bitkinizi yılda 2 defa hem güneşsiz hem de susuz bırakın. (Toprak kurudukça sulayın) böylece Spathiphyllum bitkinin dinlenmiş olacaktır.
Dinlendirme dönemleri, ilkbahar çiçekleri solduktan sonra 1 veya 2 ay; sonbahar çiçekleri solunca 1 ay süreyle dinlendirilir.
Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.
Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.
Yelken Çiçeği bitkisinin toprağı mineral bakımından zengin olmalıdır.
Yelken Çiçeği bitkisinin dinlendirme süresi dışında toprağına, mevsim geçişlerinde bir sıvı besin verilmesi bitkinin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Su toprağın her tarafına ulaştırılmalıdır.
Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda su dökülmelidir.
Yelken Çiçeğinde çok büyük bir değişiklik görülmediği sürece sulanmada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.
Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
Barış Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?
Bitkinin saksısı 2 senede bir değiştirilebilir. Saksı değiştirilirken dikkatli olunmalı, köklere zarar verilmemelidir.Spati (Spathiphyllum) bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı
Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.
Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan mayısta yapılmalıdır.
Yelken Çiçeği her bitki gibi bulunduğu yerde başka cisimlerle temasta bulunmamalıdır.
Yelken Çiçeği soğuğa çok dayanıklı bir bitki olup soğuktan kolay kolay etkilenmemektedir.
Yılın belirli gününde sararmış veya çürümüş yaprakları makas yardımıyla budanmalıdır.
Yelken Çiçeği (Spathiphyllum) Bitkisinin Çoğaltılması:
*Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan spati derhal ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır.
*Bu yönteme kökten ayırma yöntemi denilmektedir. Kökten ayrılan 2.bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek çiçek açar ve diğer bitkide tekrar kök vermeye başlar.
*Yelken Çiçeği çoğaltılması en uygun zaman nisan ayıdır.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.